top of page

VINKKEJÄ PARISKUNTAKUVISSA POSEERAAMISEEN JA POSITIIVISEEN KUVAUSKOKEMUKSEEN

Harvalla meistä on kovin paljon kokemusta kuvattavana olemisesta. Kameran eteen käveleminen voi siis tuntua pelottavalta ja olenkin kuullut monen parin ennen kuvauksia sanovan “emme oikein viihdy kameran edessä.” Voin itsekin täysin samaistua tuohon väitteeseen.


Näkisin, että on kaksi pääsyytä, minkä takia joku ei viihdy kuvattavana. Syynä voi olla, että ei pidä omasta ulkonäöstään, tai ettei tiedä, miten olla kameran edessä. Syyt voivat toki olla myös linkittyneitä, mutta ilokseni voin sanoa, että ainakin toinen näistä on täysin ratkaistavissa.


En ole itse koskaan tainnut nauttia kuvattavana olemisesta — poseeraaminen ei ole ollut heiniäni ja on tuntunut vaikealta keksiä, mitä tehdä kameran edessä. Se ei luonnollisestikaan ole tuntunut kovin mukavalta. Kuvien perusteella vaikuttaa, että lapsena olin suorastaan kauhuissani kamerasta.

Jos kuvattavana olemisesta ei ole paljon kokemusta, siitä voi ensimmäisenä tulla mieleen traumatisoivat koulukuvat tai pakon edessä CV:tä varten otetut edustuskuvat. Mieleen tulee siis väkinäiset hymyt ja pakotettu ryhti — toisin sanoen suurin piirtein epämukavin mahdollinen kuvauskokemus. Joku saattaa myös olla nähnyt erilaisia poseerausohjeita somessa. Poseeraukset niissä ovat usein olevinaan seksikkäitä, mutta ainakin omaan silmääni näyttävät lähinnä todella luonnottomilta ja epämukavilta.


Ei siis ole ihme, jos ensireaktiosi kuvattavana olemiseen on jonkinasteinen kauhu. Sen ei kuitenkaan tarvitse olla, koska voit oikeasti vaan olla oma itsesi. Voit olla rennosti ja mukavasti.


Uskon vakaasti, ettei ole mitään yhtä ja oikeaa tapaa olla kuvissa.Kannattaako poseerauksia harjoitella etukäteen?


Eräs pari kysyi kerran, pitäisikö heidän harjoitella jotain poseerauksia etukäteen. Mielestäni ei välttämättä, koska voitte olla kuvissa juuri teille ominaisella tavalla. Ennemmin kannattaakin ehkä miettiä, mikä on teille luonteva tapa olla yhdessä. Siten jos sanon esimerkiksi “hei nojaisitko häneen”, ette panikoi miten, koska ei tosiaankaan ole mitään yhtä tapaa, miten se pitäisi tehdä, vaan teidän tapanne on juuri oikea ja teille paras.

Toisaalta, jos ajatus kameran eteen menemisestä tuntuu todella pelottavalta ja hirveältä, voi tilannetta helpottaa, jos takataskussa on valmiina muutama poseerausidea. Silloin voi olla hyvä idea katsoa joitakin poseerauksia netistä ja miettiä, voisivatko ne toimia teille. Ei kuitenkaan kannata jäädä kiinni siihen, onko kyynärpääsi tismalleen samassa kulmassa kuin kuvassa, vaan kuvia kannattaa käyttää ennemminkin inspiraation lähteenä.

Inspiraatiota löydät esimerkiksi Pinterest-tililtäni.

 


Ajatusharjoitus: Kuvattavana oleminen ei ole niin kamalaa


Mikä voima ajatuksillamme onkaan. Jos ennen kameran eteen menemistä mietit vain, miten kamalaa kuvattavana oleminen on, kuvauskokemus ei todennäköisesti tule olemaan loistava — ellei kuvaajanne sitten ole ihmeidentekijä.

Kannattaa yrittää asennoitua kuvauksiin positiivisesti. Jos mielikuvasi kuvattavana olemisesta vastaa koulukuvia, yritä unohtaa se. Kuvissa ei ole pakko hymyillä, mutta saat nauraa vedet silmissä. Voit olla juuri niin rennosti kuin haluat.

Sen sijaan, että panikoisit siitä, miten joudut poseeraamaan, yritä muistaa, että teidän ei tarvitse tehdä mitään, mikä tuntuu oudolta tai luonnottamalta, vaan voitte soveltaa kaiken teille sopivaksi. Kameraankaan ei välttämättä tarvitse katsoa.

Jotakuta voi myös auttaa pieni näytteleminen tai performointi kameran edessä. Voit kuvitella itsesi romanttiseen elokuvaan tai että olet ammattimalli ja loistat kameran edessä. You’ve got this. Fake it till you make it.


Poseeraamiseen ei ole yhtä ja oikeaa tapaa.

Mitä tulee epävarmuuteen oman ulkonäön suhteen, ei siitäkään kannata murehtia liikaa. Ammattikuvaajanne saa teistä varmasti kauniita kuvia.


Eli: kuinka poseerata pariskuntakuvissa? Yritä rentoutua, ota mukava asento ja nauti kumppanisi seurasta, koska poseeraamiseen ei ole mitään yhtä oikeaa tapaa. Olkaa ihan omia itsejänne ja pärjäätte hyvin.

bottom of page